Geluidstegels

Geluidsplaat Durisol

Onze geluidstegels worden veel gebruikt in tunnels, viaducten, parkeergarages en langs spoortracés. Daarnaast worden de tegels ook gebruikt als gevelbekleding of aan de wanden van sporthallen. De tegels kunnen aangepast worden aan de omgeving of aan de wensen van de klant. Belangrijk daarbij is dat wij zo vroeg mogelijk in het proces betrokken worden voor het beste resultaat.

Natuurlijk

Tevens laten onze geluidstegels zich goed begroeien met planten zonder dat er iets extra’s voor gedaan hoeft te worden. Een mooi bijkomend voordeel is dat deze begroeiing het plaatsen van graffiti voorkomt. De geluidstegels zijn er in de vier geluidsabsorptiecategorieën: A2, A3, A4 en A5 volgens EN1793-1.

Onze geluidstegels zijn er in de volgende types en afmetingen:

  • GT (standaard),
  • RSS (railtoepassing)
  • TT (geluidsabsorberend én brandwerend; voor in tunnels).

Type GT

De geluidstegels type GT zijn er in diverse types en afmetingen. De zichtzijde is vlak of geprofileerd waarbij elk type zijn eigen profilering heeft; afhankelijk van de absorptieklasse waaraan voldaan moet worden. Daarbij is het ook mogelijk om voor een variant of een eigen ontwerp kiezen. De standaardbreedte van de tegels is 600 mm, de lengte 1000 mm oplopend tot 2000 mm afhankelijk van het type.

De geluidtegels type GT kunnen worden bevestigd met behulp van tenminste 4 ankers met een volgplaat tegen een bestaande wand of kunnen als halffabricaat worden verwerkt door een betonfabriek.

Naast de standaardkleur naturel grijs kunnen onze geluidstegels in vele andere kleuren worden geleverd. Onze voorkeur hebben de kleuren gebaseerd op pigmenttoevoeging door-en-door, maar het is ook mogelijk dat op de werklocatie gecoat wordt in een RAL-kleur.

Voor meer informatie zie het productblad.

Afwijkende afmetingen zijn op aanvraag en hiervoor kan contact met ons opgenomen worden.

Type RSS (Rail Silencing System)

De geluidstegels type RSS (Rail Silencing System) zijn speciaal ontwikkeld om het hoorbaar stiller te laten zijn bij trein- of tramstations en op spoortracés. Bijvoorbeeld tussen en naast de rails bij platenspoorconstructies en aan de voorzijde van perrons.

De geluidstegels type RSS zijn er in diverse types en afmetingen. De zichtzijde is vlak of geprofileerd waarbij elk type zijn eigen profilering heeft. Daarbij is het ook mogelijk om voor een variant of een eigen ontwerp kiezen. De standaardbreedte van de tegels is 600 mm, de lengte 1000 mm oplopend tot 2000 mm afhankelijk van het type. Voor horizontale toepassing tussen en naast de rails is het mogelijk dat afmetingen op projectbasis worden aangepast.

De geluidtegels type RSS kunnen worden bevestigd met behulp van tenminste 4 ankers  met een volgplaat tegen een bestaande wand of worden verlijmd op een betonnen ondergrond.

Naast de standaardkleur naturel grijs kunnen onze geluidstegels in vele andere kleuren worden geleverd. Onze voorkeur hebben de kleuren gebaseerd op pigmenttoevoeging door-en-door, maar het is ook mogelijk dat er op de werklocatie gecoat wordt in een RAL-kleur.

Voor meer informatie zie het document ‘technische gegevens’. Afwijkende afmetingen zijn op aanvraag en hiervoor kan contact met ons opgenomen worden.

Type TT (tunneltegel)

tunneltegels worden geplaatst bij tunnelprojecten en andere ondergrondse bouwprojecten om de brandwerendheid te vergroten. Voor gebruik in tunnels heeft Durisol een nieuw type houtvezelbeton ontwikkeld, dat niet alleen het geluid absorbeert, maar tevens een hoge brandwerendheid heeft.  Hierdoor wordt de achterliggende (tunnel)constructie beschermd bij brand. Het product is uitgebreid getest (drie uur op 1350 graden Celsius) en voldoet ruimschoots aan de door Rijkswaterstaat opgestelde ‘tijd-temperatuur’-curve.