Applaus voor geluidsschermen in de ‘bocht van Ranst’

Ranst - Amper een maand na de start van de opbouw, staat het eerste gedeelte van de geluidsschermen in de 'bocht van Ranst' naast de E34 overeind. Is het leven er nu écht stiller geworden? "Ja", vertelt Marina Lemmens (52), die haar eerdere scepsis heeft laten varen. "Ik vind de kleur nu zelfs mooi."

De grootste ijveraars voor de geluidsschermen die na 28 jaar smeken werden verhoord, wonen helemaal aan de andere kant van de Oude Vaartstraat waar de schermen nog volop gemonteerd worden. Meer richting Oelegem staan de schermen van de in totaal 800 meter lange wand er al wel en is het effect merkbaar. Wat enkele weken geleden nog ondoenbaar was, lukt nu wel. We kunnen vlak naast de snelweg een normaal gesprek voeren met bewoonster Marina Lemmens, zonder te moeten roepen. Je hoort de snelweg nog wel constant, maar het is een gesmoord geraas.

"Ik ben hier verderop in de straat opgegroeid", vertelt Marina. "Nooit heb ik me gestoord aan dat lawaai. Wij waren het zo gewend. Ik herinner me hoe ik met mijn vader nog met mijn fietsje gereden heb op het asfalt van de pas aangelegd snelweg. Een tijdje geleden ben ik enkele meter verderop verhuisd in de Oude Vaartstraat. Mocht ik me zwaar aan dat lawaai gestoord hebben, dan was ik wel naar een andere straat verhuisd. Die ribbelstroken waar camions over reden: daar had ik meer hinder van. Mijn opa had hier zijn boerderij. Hij is achteraan in de tachtig geworden, dus zo ongezond wonen zal het hier niet geweest zijn."

Marina verbaasd zich nu zelf over de stilte achter de muur. "Eerlijk gezegd was ik vroeger wat sceptisch toen ik die actiebordjes vroeger in de straat zag hangen van geburen die voor de geluidsmuur streden. Ik zie liever die auto’s rijden dan recht op zo’n dode muur te kijken, dacht ik altijd. Maar nu hij er staat, ben ik content. Zelfs de kleur valt mee: een soort herfstkleurige camouflagetinten in groen-beige en bordeaux die opgaan in de natuur. Geen schreeuwerig oranje zoals die geluidsmuur in Gent, want daar had ik schrik voor."

Roger Grootjans (64) staat aan de duivenhokken in de tuin van zijn zoon Eddy (43). "Juist toen ik het huis gekocht had een tijdje geleden, kreeg ik bericht dat die geluidsschermen er zouden komen. Een hele opluchting", vertelt Eddy.

Voor de duiven kan dat lawaai geen kwaad, zegt Roger. "De vorige eigenaar was ook een duivenmelker, en die heeft hier in de jaren zeventig twee auto’s gewonnen met zijn duiven. Slecht was het hier dus zeker niet. Maar het is nu toch hoorbaar een verbetering als we in de tuin staan. En snel dat die mannen werken! Ik heb het eens gecheckt voor de aardigheid: op 55 seconden staken ze zo’n zware paal in de grond. Ik ben zelf 42 jaar metser geweest en weet hoe moeilijk het is om zo’n palen te heien. Er wordt heel goed doorgewerkt."

Het Agentschap voor Wegen en Verkeer financiert het project in Oelegem dat 1,4 miljoen euro kost volledig zelf, omdat de zogenaamde ‘bocht van Ranst’ een prioritaire locatie is met lawaai boven 80 decibel.

Ook andere gemeenten willen nu hetzelfde. Zo is nu ook de gemeente Zandhoven vragende partij voor geluidsschermen in Massenhoven en Viersel.

Spoor Gouda (NL)
Spoor - Gouda (NL)
A28 - Hoogeveen (NL)
A28 - Hoogeveen (NL)
Raalte (NL)
Raalte (NL)
'La Houssiere' Rouen (F)
Rouen (F)

Nieuws

Gert-Jan Nietsch nieuwe commercieel directeur

Met ingang van 8 januari 2018 is Gert-Jan Nietsch de nieuwe commercieel directeur van Durisol. Gert-Jan is uw aanspreekpunt voor aanvragen en informatie. Zijn profiel kun u lezen op LinkedIn.

Feliciteer Gert-Jan met zijn nieuwe functie:

Lees verder
Laag geluidsscherm Durisol in Cobouw

Een nieuw ontwikkeld, laag geluidsscherm komt vlak langs de spoorrails te lopen om zo geluidsoverlast effectief te bestrijden. Lees het hele artikel in Cobouw: http://www.

Lees verder